בעוד כחודש מתחילה שנת 2022 ובקבוצות הפיננסיות כבר מתחילות לעלות בקשות והצעות לתוכנות ואפליקציות לניהול ובקרת תקציב למשל כאן, ומכיוון שמי שרוצה יוכל למצוא כזו בלי בעיה, החלטתי השנה לא להכין תוכנה לניהול תקציב ובמקום זה לכתוב מאמר על למה זה כל כך חשוב לנהל תקציב.

והיה ואצליח לגרום, אפילו למישהו אחד להחליט שהוא מתחיל לנהל תקציב והיה זה שכרי.

 

אז קודם כל – מה זה תקציב?

בעולם כלכלת המשפחה אנחנו מפרידים בין שני מושגים,
שיקוף (שנקרא גם מאזן) ותקציב. השיקוף מסכם לנו את מה שהיה בעבר ואילו התקציב מתכנן וקובע את העתיד.

שימו לב!! גם אם אתם מנהלים מעקב אחרי ההוצאות שלכם ויודעים בדיוק כמה הוצאתם, אתם לא מנהלים תקציב! מה שאתם עושים נקרא שיקוף.

ניהול תקציב פירושו לקבוע כמה (ועל מה) הולכים להוציא מהיום והלאה!

בשיקוף אתם עוקבים ובודקים מה היה בעבר, אבל מה יש לעשות עם זה? כמעט שום דבר.
בתקציב אתם מתכננים וקובעים איך יראה העתיד שלכם! כמה תוציאו (וכמה תכניסו) ועל אלו דברים.

 

————

תקציב

עשירים מנהלים תקציב

תקציב אולי גורם לכם לחשוב צמצום אבל זה פשוט לא נכון.

עובדה! אמזון, אינטל, גוגל, פייסבוק, כולן מנהלות תקציב, וכך גם ממשלת ארה"ב, מדינות אירופה ואחרי שנתיים, השנה אפילו ישראל הצליחה להעביר תקציב. החברות הגדולות בעולם, והמדינות המפותחות ביותר מנהלות תקציב, זה לא כי אין להם כסף אלא כי יש להם מטרות. כאשר רוצים להשיג יעד מסויים, צריך לבנות לו תוכנית הכוללת גם מקור כספי. אם חברה מסויימת רוצה לפתח מסך מתקפל, היא תפנה מהתקציב שלה סכום נכבד למהנדסים וחוקרים בתחום. ותצמצם בתחומים אחרים, לא בגלל שאין לה כסף אלא בגלל שבסדרי העדיפויות שלה יש דברים חשובים יותר.

 

——–

 

תקציב – מבטא סדרי עדיפויות

תקציב אין פירושו צמצום אלא ניהול סדר עדיפויות. בתכנון תקציב לא מחפשים איפה אפשר לצמצם ולחסוך אלא איך מחלקים את 'עוגת ההכנסות' שלנו לטובת המטרות שלנו בצורה הכי נכונה.
מי שחשוב לו הניראות של הבית ישקיע הרבה באחזקת בית ואילו זה שאוהב לטייל יקצה סכום משמעותי לחופשות ובילויים.

בסוף, הדברים הפחות חשובים מוצאים את עצמם אחרונים בשרשרת ונכנסים רק אם נשאר להם מקום לפי אותו עיקרון של משל האבנים הגדולות (למי שלא מכיר לחצו כאן), הדברים החשובים נכנסים ראשונים, ומה שלא חשוב נשאר בחוץ.

 

——-

תיעדוף

אין הוצאה הכרחית

בבסיס של ניהול תקציב יושבת הנחת יסוד חשובה, ובעיני גם היא קשורה לתפיסת העולם של עשירים לעומת זו של העניים. הנחת יסוד זה אומרת בעצם שהשליטה בידיים שלנו. אין שום הוצאה שהיא הכרחית וש'אין לי ברירה' ואני חייב להוציא אותה.

אני פוגש עשרות, ואולי אפילו מאות, משפחות בשנה וככל שמדובר במשפחות במצב כלכלי יותר מורכב המנטרה הזאת של 'אין לי ברירה' נשמעת יותר ויותר.

ופה נמצא העניין, בעוד עניים חושבים הישרדותית וכל מה שהם מנסים זה להגיב לסיטואציות שקורות, ואז מוצאים את עצמם פעמים רבות בסיטואציות של 'אין ברירה'. עשירים חושבים בחשיבה אקטיבית ויוצרת. הם מבינים שהם אלו שמובילים ומכתיבים את החיים. במילים אחרות, הם לא מגיבים לסיטואציות אלא יוצרים אותם. ובתודעה הזאת אין דבר שהוא מחוייב המציאות ואין הוצאה ש'אין ברירה' אלא להוציא אותה. בטרמינולוגיה הזאת מפסיקים להגיד 'אני לא יכול' ומתחילים לשאול 'איך אני כן יכול'.

 

——-

 

את החשיבה הזאת אני רוצה שאתם תסגלו לעצמכם ועל בסיסה תבנו את התקציב.

אני מוביל את החיים שלי!

אני בוחר איפה אני אהיה בעוד שנה/שנתיים/עשור!

אני בונה את התוכנית הכלכלית שלי שתוביל אותי לאן שאני רוצה!

Call Now Button