ב5/8 העולם הפיננסי סער.
חשש ממיתון בארה"ב בעקבות דו"ח נתוני העסקה נמוך מהתחזית) והעלאת ריבית ביפן הביאו לנפילות בבורסות בכל העולם.
כמעט 12.5% ירידות בבורסה ביפן, עצירת המסחר בבורסה בדרום קוריאה (לאחר ירידה של מעל 8%) ומעל 3% ירידות בנאסד"ק וה-S&P500, המדדים המובילים בארה"ב.
אבל הכי מעניין זה מדד הפחד.
לפי ויקיפדיה מדד הפחד (VIX) נקבע על ידי חישוב התנודתיות הגלומה בשעריהן של אופציות הנסחרות על מדד S&P 500. אם לא הבנתם – לא נורא. העיקר הוא שהמדד הזה בא למדוד את החשש של המשקיעים מהישארות בבורסה.
באופן לא מפתיע, מדד הפחד מתנהג בקורולציה הפוכה למדדים המובילים בשוק.
כאשר המדדים המובילים בשוק עולים – כולם רוצים להשקיע ומדד הפחד יורד וכאשר הבורסה בירידות – כולם בורחים מהשוק והמדד עולה.
ואכן, גם הפעם המדד לא איכזב. הוא ננעל עם עלייה של 61% בסיום יום המסחר שבשיאו זינק במעל 130%.
תופעת העדר במיטבה.
אבל מה זה בעצם פחד?
מה התפקיד שלו?
לפי ויקיפדיה הוא תחושה רגשית ופיזיולוגית לא נעימה אצל בני אדם ובעלי חיים, לרוב הנגרמת כתוצאה מחשיפה לגירוי חיצוני מסוכן או מאיים (פיזית או מנטלית) והוא משמש כאמצעי להרחקתו מהסכנה כל שהיא הנשקפת לחייו, ואף מהווה גורם המונע להיכנס מלכתחילה למצבים מסוכנים.
יחד עם זאת, גם לפי ויקיפדיה, פחד יכול להגביל את תפקודו של האדם, ואת מרחב העשייה והפעילות שלו.
במילים אחרות – הפחד נועד לעזור לנו ולהגן עלינו אבל הוא פרימיטיבי ומונע מרגש ולא מקבל הסברים רציונליים. בתור 'שומר סף' הפחד מונע מאיתנו לעשות צעדים מקדמים רק מהחשש שניפגע. מבחינתו שתינוק ימשיך לזחול ורק שלא ינסה ללכת ויפול.
ומה אומר השכל?
בעין רציונלית שוק ההון ממשיך וימשיך לצמוח. זה קורה בגלל שבכל החברות הנחסרות בבורסה יושבים אנשים שמנסים להפוך את החברה שלהם ליותר מוצלחת ויותר רווחית. האנשים האלה מבינים שחברה תהיה רווחית אם היא תייצר פתרונות לבעיות שהעולם מתמודד איתם (מישהו אמר 'פייזר?') ולכם הם מתמקדים בלייצר רווחה לעולם.
אז נכון שלא תמיד זה חלק, יש טעויות אנוש, יש תופעות טבע וקטסטרופות עולמיות ויש גם דברים שנעשים מזיד כמו מעילות וגניבות. אבל למרות הכל העולם מתקדם ולכן ערך השוק יעלה.
לכן, למרות שכולם בורחים, דווקא עכשיו, כשיש ירידות בשוק זה הזמן להיכנס אליו ולקנות (ולא, אין פה המלצה אישית ולא המלצה על מניה/אג"ח כזה או אחר אלא עיקרון כללי). זה מזכיר לי משפט שכתבה פעם הסולידית 'מניות זה הדבר היחיד שדווקא כשהוא במבצע אנשים בורחים ממנו'.
משפט מפורסם, שמיוחס לברון רוטשילד אומר 'שכשהדם זורם ברחובות – זה הזמן לקנות מניות'.
את המשפט הזה אמרתי השבוע ללקוחה שלי שהחליטה שהיא רוצה לקנות דירה. איפה? דווקא בקריית שמונה. למה? כי הזמן לקנות שם.
היא גרה בגליל התחתון, קריית שמונה יחסית קרובה אליה והיא מניחה שבטווח הארוך קרית שמונה תחזור לעצמה והחיים בה ישובו למסלולים ולכן דווקא עכשיו, כשאנשים רוצים למכור את הנכסים שלהם שם זה הזמן שלה לקנות (לא בדקתי ואני לא יודע אם יש שם ירידות מחירים (אשמח שתשתפו בתגובות מי שיודע) אבל כבר נתקלתי במקרים של בעלי דירות שם שלא מקבלים סיוע בשכ"ד ונאלצים לשלם ארנונה על דירה ריקה – אנשים כאלו עשויים לרצות למכור את הדירה שבבעלותם).
האנשים המצליחים הם אלו שלא נכנעים לפחד ולא נותנים לו להשבית אותם.
לעומתם – אלו שנכנעים לפחד, ולא מוכנים לשלם מחירים, הם אלו שבסוף ישלמו הכי הרבה.
אגב, מאותה סיבה הישרדותית, הפחד והחשש מלהיכשל גדול הרבה יותר מהרצון להצליח. לכן הנטייה הטבעית שלנו היא לקפוא על שמרינו ולא לנסות להתקדם מהחשש שניפול וניכשל (מעניין בהקשר הזה מאמרם של חז"ל – אל תביאני לא לידי ניסיון ולא לידי ביזיון). ודווקא הנטיה הזאת היא בעוכרינו, כי מלהישאר במקום אף פעם לא נצמח.
הפחד להעמיק את המינוס מונע ממי שנמצא שם להעיז ולשנות משהו. ואז התוצאה היא קפיאה במקום שבפועל היא נסיגה וצבירה של עוד ועוד חובות.
דווקא היכולת להתגבר על הפחד, להיות מוכן לשלם מחירים בין אם בכסף ובין אם בשינוי הרגלים, הוא זה שיביא לך את הצמיחה והיציאה מהמינוס.
זה הזמן לשאול את עצמך שאלות נוקבות:
איפה אתה נמצא ב'מדד הפחד'?
האם אתה מהאנשים שבורחים כשיש דם ברחובות
או דווקא מאלו שקונים כשהמניות במבצע?
האם אתה מאלו שמעיזים להשקיע
למרות שהם במינוס ואין להם כסף?
או שאתה מעדיף קודם כל להקפיא מצב
לפני שאתה משנה משהו בעצמך?
בתמונה – מישהו שמתגבר על הפחד…